Ara öğün yapmak veya yapmamak günümüzde oldukça tartışmalı olan konulardan biridir. Araştırmalar belli bir süreli açlıkların metabolizmamız üzerine pozitif etkileri olabileceğini söylerken bu durum herkes için geçerli değildir.
Özellikle hipoglisemi yani düşük kan şekeri olan kişilerin mutlaka ara öğün yapmaları gerekmektedir. Gerekli kan testleri yapıldıktan sonra doktorunuz ve beslenme uzmanınızın tavsiyesi ile ara öğün öğünler arası sıklık belirlenir. Kimi zaman 2 saatte bir beslenme veya 3 saatte bir beslenme şeklinde beslenme programı planlanabilir.
Özel durumlarda beslenmede; yani bir takım hastalıklarda, gebelik döneminde ve emzirme döneminde ara öğün yapmak gerekebilir. Böyle özel durumlarda mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Zayıflama diyetlerinde ara öğün yapmak diyetinizin sürdürülebilirliği için gerekli olabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişse de; eğer siz uzun süreli açlıklar sonrası porsiyon kontrolü yapamıyor, aşırı tatlı ve karbonhidrat isteği duyuyorsanız öğün aralarında “ara öğün” yapmanız uygun olacaktır.
Ara öğünde neler yenilebilir?
Ara öğünler düşük porsiyonda ve kaloride olmalıdır. Özellikle lifli yiyecekler uzun süre tok tuttuğu için tercih edilebilir.
Taze ve kuru meyveler, 1 avuç ayasını kaplayacak kadar badem, ceviz, fındık , leblebi gibi kavrulmamış çerezler, havuç, salatalık gibi sebzeler, yoğurt ve kefir gibi probiyotik içerikli yiyecekler tercih edilebilir.
Size en uygun kilo yönetim şeklini belirlemek için bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.
Referans: https://www.healthline.com/nutrition/snacking-good-or-bad#metabolism