Yaz aylarında artan sıcaklıkların hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Sıcak havalarda terleme ile ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri görülebilir. Ancak her mevsim olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaz aylarında sıklıkla görülen bu tür sağlık problemlerinin azaltılması mümkün olmaktadır.
Bol su ve sıvı tüketin:
Beslenmemizde dikkat etmemiz gereken en önemli konu su tüketimidir. Sıcaklıklarla birlikte vücuttan su atımı da artacağı için günde en az 10-12 bardak su tüketmeniz gerekebilir. Ayrıca sıvı alımının karşılanmasında su dışında süt, ayran, soda, limonata, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suları tüketmeniz doğru tercihler olabilir.
Öğün atlamayın:
Günde 3 ana ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Öğün atlamamak hem kan şekerinizin düzende kalmasını sağlar hem de gereksiz atıştırmaların önüne geçer.
4 ana besin grubunu da tüketmeye özen gösterin:
Günlük beslenmenizde 4 ana besin grubundan (süt ve süt ürünleri grubu / et, yumurta, kuru baklagiller grubu / ekmek, tahıl grubu / meyve-sebze grubu) besinler yer almalıdır. Böylece yeterli ve dengeli beslenme sağlanmış olur.
Hızlı yemekten kaçının:
Besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmelisiniz. Çünkü doygunluk hissi yemek yenmeye başlandıktan 15-20 dakika sonra başlar.
Yağlı yiyeceklerden kaçının, meyve ve sebze tüketimini ihmal etmeyin:
Yaz aylarında özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Kızartma, kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgara tercih etmelisiniz.
Vücut direncimizin artması için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketilmesi de ihmal edilmemesi gereken konular arasındadır. Günde 1-2 tabak sebze ve 4-5 adet/su bardağı dolusu meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.
Referans:
https://nigdeism.saglik.gov.tr/TR,93719/yaz-aylarinda-beslenme.html
erişim tarihi: 10.05.2019